Atopische dermatitis verschillend bij donkere en blanke huid

door | nov 2023 | EADV

 

Er is een verschil hoe atopische dermatitis zich presenteert bij de donkere en blanke huid. Zo hebben kinderen met een donkere huidskleur (hier vallen Aziatische kinderen ook onder) bijvoorbeeld een 6x hogere kans op ernstig atopische dermatitis vergeleken met blanke kinderen. Daardoor is bekend dat de kwaliteit van leven bij kinderen met een donkere huidskleur en atopische dermatitis meer invloed heeft in vergelijk met blanke kinderen met atopische dermatitis. 

 

Verschillen door huidskleur

Uit onderzoek uit 2022 is naar voren gekomen dat het schoolverzuim bij kinderen met een donkere huidskleur en atopische dermatitis groter is dan bij blanke kinderen met atopische dermatitis.

De verschillende huidskleuren laten ook een verschil zien in de structuur van de huid, huidbarrière- eigenschappen, aanwezigheid van pigment, verschil in microbioom en verschil in ervaren van jeuk. Bij kinderen met atopische dermatitis en een donkere huidskleur wordt de huid vaker donkerder van kleur, bij kinderen met een blanke huid wordt de huid rood. Bij de donkere huidskleur is de ervaring dat hypopigmentatie vaker ontstaat door het krabben.

Niet alleen filaggrinemutaties, die minder vaak gezien worden bij donkere huidskleur, maar ook een verschillend phenotype (immuunsysteem) zijn van invloed bij atopische dermatitis. Dit is een belangrijke uitkomst voor de toekomst wat mogelijk een meer persoonlijke behandeling mogelijk maakt met de komst van allerlei systemische therapieën.

Het is voor de zorgprofessional daarom van belang om zich bewust te zijn dat er verschil is in atopische dermatitis tussen de blanke en gekleurde huid. Bij de standaard meetinstrumenten om eczeem te meten, zoals Scorad-score, wordt de ernst van het eczeem bij een donkere huid vaak onderschat. Bij de behandeling van atopische dermatitis moet de kleur en achtergrond van de patiënt in goed in acht genomen worden.

 

 

Een groep van 15 verpleegkundig specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen heeft samen met DermaCura het EADV-congres bezocht. Het EADV-congres (European Academy of Dermatology and Venereology) is een jaarlijks internationaal congres met de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen en onderzoeken op het gebied van dermatologie en venereologie. Door professionals in de gezondheidszorg, organisaties en de industrie van over de hele wereld samen te brengen, wordt er op het hoogste niveau relevante kennisoverdracht gerealiseerd. Aan dit groots opgezette congres hebben ruim 15.000 zorg-professionals deelgenomen waaronder meer dan 600 sprekers uit meer dan 50 verschillende landen.  

EADV Highlights en Take-Home-Messages      Met een serie verslagen delen de 15 verpleegkundig specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen de opgedane kennis en Take-Home-Messages die betrekking hebben op de behandeling van atopische dermatitis.