Brede kijk op eczeem van belang bij optimaal behandelplan voor een gezonde huid

door | nov 2023 | EADV

Atopisch eczeem is een veel voorkomende chronische huidaandoening die zich vaak al in de kindertijd manifesteert. Klachten variëren van mild tot ernstig en kunnen om verschillende redenen optreden. Het begrijpen van eczeem vereist daarom een brede blik, omdat eczeem een complexe aandoening is die verschillende vormen kan aannemen en een aanzienlijk invloed kan hebben op kinderen en volwassenen die hieraan lijden.

 

Eczeem kaderen

Diverse presentaties op het EADV 2023 hebben meer inzicht gegeven in het herkennen van de verschillende soorten eczeem en de manier waarop je eczeem kunt kaderen. Met kaderen in de context van eczeem wordt bedoeld “het begrijpen en categoriseren van de aandoening op basis van verschillende aspecten”, waaronder:

  • Het bepalen van het soort eczeem: constitutioneel eczeem, nummulair eczeem, seborroisch eczeem, dishidrotisch eczeem;
  • Het identificeren van mogelijke oorzaken of triggers van het eczeem zoals allergieën, externe factoren, genetische factoren of auto-immuunreacties;
  • Het goed observeren van symptomen zoals jeuk, roodheid, zwelling, blaren, locatie, kleur en verandering van huidtextuur;
  • De ernst van het eczeem om een adequate behandeling te kunnen starten.

Een brede kijk op eczeem omvat uiteraard niet alleen bovenstaande aspecten, maar ook enkele belangrijke (algemene) aspecten zoals levenskwaliteit, zelfzorg en professionele begeleiding.

  • Levenskwaliteit: jeuk en ongemakken die gepaard gaan met eczeem kunnen de levenskwaliteit van patiënten ernstig beïnvloeden, vooral als het om kinderen gaat.
  • Zelfzorg: kinderen en ouders kunnen zelfzorgtechnieken toepassen om eczeem onder controle te houden, zoals het hydrateren van de huid, het vermijden van bekende triggers en het dragen van speciale verbandkleding.
  • Professionele begeleiding: een nauwkeurige diagnose, een passend behandelplan en vakkundige begeleiding kunnen het kind en de ouders helpen om te gaan met deze aandoening en zodoende de symptomen te beheersen.

Take-Home-Message

Een brede kijk op eczeem benadrukt het belang van het begrijpen van de verscheidenheid aan soorten eczeem. Deze kennis helpt vervolgens om een optimaal behandelplan voor een gezonde huid aan te kunnen bieden bij zowel kinderen als volwassenen.

 

 

Een groep van 15 verpleegkundig specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen heeft samen met DermaCura het EADV-congres bezocht. Het EADV-congres (European Academy of Dermatology and Venereology) is een jaarlijks internationaal congres met de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen en onderzoeken op het gebied van dermatologie en venereologie.

Door professionals in de gezondheidszorg, organisaties en de industrie van over de hele wereld samen te brengen, wordt er op het hoogste niveau relevante kennisoverdracht gerealiseerd.

Aan dit groots opgezette congres hebben ruim 15.000 zorg-professionals deelgenomen waaronder meer dan 600 sprekers uit meer dan 50 verschillende landen.

 

EADV Highlights en Take-Home-Messages      Met een serie verslagen delen de 15 verpleegkundig specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen de opgedane kennis en Take-Home-Messages die betrekking hebben op de behandeling van atopische dermatitis.