Atopische dermatitis en de impact op gezinsplanning en zwangerschap

door | nov 2023 | EADV

Onderzoek onder 121 volwassen patiënten, mannen en vrouwen van 18-45 jaar, die topicale of systemische therapie kregen vanwege atopische dermatitis (AD), heeft aangetoond dat er zorgen zijn over hun ziekte en de behandeling als het gaat over zwangerschap en gezinsplanning.

AD en gezinsplanning

De grootste zorg die de ondervraagde patiënten hebben, is de angst dat hun kind de ziekte zal erven. Van de ondervraagden had 88% deze zorgen. Gevolgd door een groep van bijna 30% die angst heeft, dat de behandeling schadelijk is voor het ongeboren kind. Vrouwen zijn verder bezorgd, dat de ziekte zou kunnen verergeren tijdens de zwangerschap en of ze wel borstvoeding kunnen geven.

Patiënten met AD vinden in het algemeen dat ze te weinig toegang hebben tot informatie over gezinsplanning en zwangerschap. Uit de enquête bleek dat slechts een derde van de patiënten een gesprek over gezinsplanning met hun dermatoloog had gehad voorafgaand aan hun eigen zwangerschap of die van hun partner.

Het onderzoek geeft aan dat het belangrijk is dat dermatologen en verpleegkundigen(-specialisten) zich bewust zijn van het feit dat een deel van de patiënten met AD de weg niet of onvoldoende weten te vinden naar goede informatie over zwangerschap en gezinsplanning.

Het is belangrijk dat door dermatologen en verpleegkundigen(-specialisten) dit onderwerp daarom actief besproken wordt en er tijdens het consult voldoende aandacht besteed wordt aan vragen en zorgen van zowel mannelijke als vrouwelijke patiënten.

 

 

 

Een groep van 15 verpleegkundig specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen heeft samen met DermaCura het EADV-congres bezocht. Het EADV-congres (European Academy of Dermatology and Venereology) is een jaarlijks internationaal congres met de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen en onderzoeken op het gebied van dermatologie en venereologie.

Door professionals in de gezondheidszorg, organisaties en de industrie van over de hele wereld samen te brengen, wordt er op het hoogste niveau relevante kennisoverdracht gerealiseerd.

Aan dit groots opgezette congres hebben ruim 15.000 zorg-professionals deelgenomen waaronder meer dan 600 sprekers uit meer dan 50 verschillende landen.

 

EADV Highlights en Take-Home-Messages      Met een serie verslagen delen de 15 verpleegkundig specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen de opgedane kennis en Take-Home-Messages die betrekking hebben op de behandeling van atopische dermatitis.