Verbandmiddelen bij CE

een serie artikelen over doel en werking van verbandmiddelen bij CE

1) afdekking / fixatie / semi-occlusief / semi-permeabel

 

Inleiding

Al decennia lang worden verbandmiddelen, zoals verbandpakken, verbandhandschoenen en tubulair verband toegepast als onderdeel bij de behandeling van matig en ernstig CE. Verbandmiddelen worden primair toegepast als afdekking tegen krabben, tegen irritatie van (ruw) textiel en als fixatie van zalftherapieën. Begin jaren 2000 kwamen verbanden op de markt met dezelfde functie, maar met andere materialen en andere eigenschappen (zachter en antibacterieel). Patiënten en ouders van patiënten met CE geven aan dat het gebruik van verbandmiddelen bijdraagt tot het onder controle houden van CE.

Doel

DermaCura verband is een medisch hulpmiddel ter bescherming en fixatie van zalftherapie bij chronische huidaandoeningen. De meest gehoorde klacht bij eczeem is jeuk. Het doel van DermaCura verband is onder andere zorgen voor een vermindering van deze klacht. DermaCura verband beschermt de beschadigde huid, vermindert jeukklachten en voorkomt krabben. Primair functioneert het verband als mechanische barrière voor de aangedane huid. Verder zorgen de eigenschappen van het materiaal, zoals de unieke gladheid en de extreem fijne structuur (zie afbeelding) voor het verminderen van de jeukklachten. DermaCura verband is een zacht semi-permeabel en semi-occlusief verband wat bijdraagt aan een betere vochtbalans van de aangedane huid. Door het afdekken van de huid wordt tevens het resultaat van zalftherapieën bevorderd.

unieke gladheid en extreem fijne structuur

Verbandmiddelen bij CE

een serie artikelen over doel en werking van verbandmiddelen bij CE

2) jeuk / jeukpreventie / vezels / vezelstructuur

 

Doel

DermaCura verband  is een medisch hulpmiddel ter bescherming en fixatie van zalftherapie bij chronische huidaandoeningen. De meest gehoorde klacht bij eczeem is jeuk. Het doel van DermaCura verband is onder andere zorgen voor een vermindering van deze klacht. DermaCura verband wordt gemaakt van een extreem zachte vezel, zachter en gladder dan bijvoorbeeld wol en katoen. De dunne gladde vezels van DermaCura verband genieten de voorkeur omdat ze geen irritatie oproepen bij de hyperactieve huid.

Bovenstaande illustratie laat de gladheid en de extreem fijne structuur van DermaCura verband zien. Behalve voor de beschreven doelen zorgen deze eigenschappen bovendien voor een groot draagcomfort.

Verbandmiddelen bij CE

een serie artikelen over doel en werking van verbandmiddelen bij CE

3) vochtregulering / effectiviteit / voorkeurstesten / TEWL

Doel

In deel 2 lieten we een deel van de unieke eigenschappen zien van de DermaCura vezel, de basis van DermaCura verband. Met name de gladheid en de fijne structuur van de vezel, die bijdragen tot het verminderen van jeukklachten, kwamen aan de orde. Een andere beoogde werking van DermaCura verband is het verbeteren van de vochtbalans en de absorptie van wondvocht bij nattend eczeem. Het vochtregulerend vermogen (moisture management) van DermaCura verband zorgt voor een goede vochtbalans bij de aangedane huid van eczeempatiënten. Onderzoek toont aan dat de absorptie van water bij DermaCura verband veel groter is dan bij andere stoffen. TEWL (Trans Epidermal Water Loss) metingen hebben aangetoond dat de vezels van DermaCura verband de huidbarrière-functie verbeteren. Bij voorkeurstesten bleken gebruikers de voorkeur te geven aan de vezel van DermaCura verband ten opzichte van hun eigen kleding.

vochtregulerende eigenschappen

DermaCura krabverband is een medisch hulpmiddel klasse I en wordt door alle zorgverzekeraars vergoed.

 

ce logo.kl

Onze producten zijn gemarkeerd met het CE label en voldoen aan de regels en eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. CE staat voor Conformité Européenne.

afdekking en fixatie

Dermacuraverband: extreem zachte vezels dus geen irritatie

gladde vezelstructuur DermaCura (1) t.o.v. wol (2) en katoen (3)

minder jeuk en een groot draagcomfort zorgen voor een goede nachtrust

TEWL
Transepidermal water loss (TEWL or TWL) is the loss of water that passes from inside a body through the epidermis (that is, either the epidermal layer of animal skin or the epidermal layer of plants) to the surrounding atmospherevia diffusion and evaporation processes. TEWL in mammals is also known as insensible water loss (IWL), as it is a process over which organisms have little physiologic control and of which they are usually mostly unaware. Insensible loss of body water can threaten fluid balance; in humans, substantial dehydration sometimes occurs before a person realizes what is happening. Measurements of TEWL may be useful for identifying skin damage caused by certain chemicals, physical insult (such as “tape stripping”) or pathological conditions such as eczema, as rates of TEWL increase in proportion to the level of damage. However, TEWL is also affected by environmental factors such as humidity, temperature, the time of year (season variation) and the moisture content of the skin (hydration level). Therefore, care must be taken when interpreting the meaning of TEWL rates.

DermaCura verbandvezels hebben een unieke structuur die opgebouwd is uit steeds fijner wordende fibrillen. Deze fibrillen zijn de kleinste haren die de complete vezel vormen. Microscopisch kleine kanaaltjes tussen deze fibrillen regelen de vochtbalans van de aangedane huid.  Vergeleken met synthetische stoffen, die geen vocht absorberen, zijn de fibrilstructuur en de vochtregulerende eigenschappen van DermaCura verband uniek.

Referenties:

Richtlijn: constitutioneel eczeem (2015), Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. 

Medisch Hulpmiddel Klasse I dossier: DermaCura® krabverband LF

Proksch, E., Fölster-Holst, R., & Jensen, J. M. (2006). Skin barrier function, epidermal proliferation and differentiation in eczema. Journal of dermatological science, 43(3), 159-169