Eczeem

Wat is eczeem

 

Eczeem is een chronische ontstekingsreactie van de huid die daardoor rode plekken, huiduitslag, bultjes, blaasjes of huidschilfers vertoont. Eczeem wordt ook wel atopisch of constitutioneel eczeem genoemd en komt veel voor. Baby’s en kinderen lijken er vaker last van te hebben dan volwassenen.

 

%

van alle kinderen heeft in meer of mindere mate last van eczeem

 

In verband met de droge huid is het bij atopisch eczeem van groot belang dat het vochtgehalte van de hoornlaag wordt verbeterd door het aanbrengen van vette zalf of crème. Raadpleeg uw arts of dermatoloog.
atopisch eczeem

Atopie

Eczeem wordt ook wel atopisch of constitutioneel eczeem genoemd. Met atopie wordt bedoeld dat er een duidelijk erfelijke aanleg is voor het krijgen van eczeemklachten. Hoewel de ziekte niet leeftijdgebonden is, komt het veel voor bij baby’s en kinderen. Eczeemplekken kunnen op het gehele lichaam voorkomen en zijn vaak afhankelijk van de leeftijd van het kind en het soort eczeem. Baby’s hebben meestal eczeem op de wangen, buitenzijde van armen en benen, achter de oren en op het hoofdje. Peuters hebben juist meer klachten op de buigzijde van de armen en in de knieholten. De ernst van de klachten is mede afhankelijk van allerlei prikkels en oorzaken van buitenaf.

  • Baby’s hebben vaak eczeemklachten in het gezicht, op de wangen en buitenzijde armen en benen
  • Peuters en kinderen hebben vaak eczeemklachten op de binnenzijde van de armen en in de knieholten

Naast de jeuk is een (zeer) droge huid een veelgehoorde klacht. De huid verliest vocht door een tekort aan huidvetten. Door de droge huid wordt deze vatbaarder voor irriterende stoffen van buitenaf en daardoor neemt de kans op eczeemklachten toe.

leven met eczeem

Leven met eczeem

Leven met eczeem is niet altijd even makkelijk. Eczeemklachten zoals jeuk , droge huid, rode vlekken en huidschilfers kunnen in het dagelijkse leven behoorlijke beperkingen geven. Slapen, naar school gaan, werken of het hebben van sociale contacten is voor veel mensen met eczeem dan ook lastig. Dikwijls hebben mensen zonder eczeem geen flauw idee hoezeer iemand kan lijden onder deze huidaandoening. Huidklachten kunnen een veel grotere rol spelen in het leven dan veel mensen denken. De periodes waarin de klachten zich uiten kunnen ook sterk variëren. Soms gaat het heel goed en soms zijn er periodes met meer klachten. Er is niet één juiste manier om te leven met eczeem. Mensen reageren verschillend op prikkels, maar ook op verzorgingsmiddelen en medicijnen. Iedereen moet op zijn of haar wijze de aandoening inpassen in het leven en daar zo goed mogelijk mee omgaan.

Leefregels bij eczeem

Goede verzorging van de huid is belangrijk om zo gewoon mogelijk te kunnen leven. Leefregels voor de huidverzorging moeten ingepast worden in het dagelijks bestaan. Dat geldt voor zowel kinderen als volwassenen. Bij voorkeur zijn ook hele jonge kinderen zelf verantwoordelijk voor de verzorging van hun eigen huid. Goede uitleg geven over eczeem en het aanleren van zalf- en smeerinstructies zijn daarbij eerste vereisten. Dat is geen eenvoudige opgave, maar het helpt wel om op die manier het eczeem onder controle te krijgen en zo goed mogelijk met eczeem te kunnen leven.

Eczeem en stress

Eczeem wordt beïnvloed door tal van omstandigheden in het dagelijkse leven. Naast de erfelijke aanleg kan bijvoorbeeld voeding en stress van invloed zijn. Door eczeemklachten kan stress ontstaan en door stressgevoelens kan eczeem erger worden. Men spreekt dan ook weleens van stress-eczeem. Hierbij is er sprake van verergering van eczeem in periodes, waarin het druk is of er zorgen zijn op school, werk of thuis. Niet alleen negatieve omstandigheden kunnen stress veroorzaken. Ook leuke dingen als vakantie, een feest of zich op iets bijzonders verheugen kan stress en dus verergering van eczeemklachten opleveren.

Eczeem en voeding

Over de invloed van voeding bij het ontstaan van eczeemklachten is nog veel onduidelijk. De ene deskundige beweert dat de voeding totaal niet van invloed is op het eczeem, terwijl anderen beweren dat voeding wel degelijk van grote invloed kan zijn. De belangrijkste aanwijzing dat voeding wél een rol kan spelen bij hetontstaan van atopisch eczeem, wordt gezien bij zuigelingen enkleuters. Bij deze groep komt het atopisch eczeem vaak voor incombinatie met een voedselallergie voor o.a. koemelk, kippenei en pinda’s. Een dieet, vrij van bijvoorbeeld koemelk, kan bij kinderen die hiervoor een aangetoonde allergie hebben resulteren in een verbetering van het eczeem.

Eczeem en zonnebank

Mensen met eczeem vragen zich weleens af of het verstandig en zinvol is om onder de zonnebank te gaan om eczeemklachten te verminderen. Zonlicht en lichttherapie kunnen inderdaad een gunstig effect op het eczeem hebben. In het ziekenhuis wordt dan ook weleens lichttherapie als behandelmethode toegepast. Deze lichttherapie bestaat uit diverse soorten licht zoals UV-A en UV-B en wordt afhankelijk van de klachten toegepast. Ons advies is om in overleg met de dermatoloog of huisarts te kijken of het gebruik van de zonnebank zinvol en veilig is voor uw type eczeemklachten.

soorten eczeem

Soorten eczeem

Er zijn verschillende soorten eczeem met diverse symptomen, aangedane lichaamsdelen en oorzaken.

De meest voorkomende soorten zijn:

  • Constitutioneel eczeem of atopisch eczeem – eczeem als gevolg van aangeboren aanleg; vooral bij baby’s en kinderen, maar kan ook op volwassen leeftijd nog steeds voorkomen
  • Dauwworm – eczeemsoort met vochtige en ringvormige huiduitslag bij baby’s
  • Contacteczeem – jeukende huiduitslag op de plaats waar het contact met een stof (allergeen) is geweest
  • Zwemmerseczeem – roodheid, jeuk en schilfering van de huid aan één of beide voeten
  • Dyshidrotisch eczeem –ontsteking van de huid op vooral de handen en voeten
  • Seborroïsch eczeem – huidaandoening met roodheid en vettige, wit-gele korstjes die vooral op het hoofd aanwezig zijn
  • Nummulair eczeem – jeukende ronde plekken op de huid, die meestal symmetrisch voorkomen op de armen en benen
Atopisch eczeem, baby’s lijken er meer last van te hebben