Constitutioneel eczeem en het risico op comorbiditeiten

door | okt 2023 | EADV

Patiënten met constitutioneel eczeem lopen een risico op comorbiditeiten waaronder fysieke en psychosociale problemen. Zowel artsen als verpleegkundig specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen dienen daarom alert te zijn op comorbiditeiten bij deze patiëntenpopulatie.

 

Fysieke en psychosociale problemen

13% van de kinderen heeft constitutioneel eczeem. Daarvan heeft 40% matig eczeem en 21% ernstig eczeem. In de dagelijkse praktijk kunnen kinderen met matig tot ernstig constitutioneel eczeem door middel van voorlichting over het ziektebeeld, leefstijladviezen, indifferente zalven, topicale steroïdezalf, zalfschema’s en verbandkleding over het algemeen goed geholpen kunnen worden.

Bij 61% van de kinderen met eczeem spelen er naast het eczeem ook andere fysieke en psychosociale problemen:

  • Slaapproblemen: de helft van de kinderen slaapt slecht tijdens 5 van de 7 nachten;
  • Schoolverzuim: bij matig en ernstig eczeem kan het schoolverzuim per 4 weken oplopen tot 7-10 dagen
  • Comorbiditeiten: astma, allergie, huidinfecties en mogelijk cardio vasculaire ziekten;
  • Groter risico op angst, depressie, adhd en andere psychiatrische stoornissen;
  • Lagere botdichtheid en hoger risico op osteoporose en fracturen.

Een gepoolde analyse van vier studies toonde aan dat constitutioneel eczeem de kans op depressie verdubbelt. Ze vonden verder aanwijzingen voor een (licht) verband met hypertensie, perifere en coronaire hartziekte, hartfalen, obesitas en dyslipidemie, terwijl er ook aanwijzingen zijn voor een mogelijk omgekeerd verband met diabetes. Daarnaast lieten verschillende studies een verhoogd risico op osteoporose en fracturen zien.

Zowel artsen als verpleegkundig specialist en gespecialiseerde verpleegkundigen dienen daarom alert te zijn op comorbiditeiten bij deze patiëntenpopulatie.

 

Een groep van 15 verpleegkundig specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen heeft samen met DermaCura het EADV-congres bezocht. Het EADV-congres (European Academy of Dermatology and Venereology) is een jaarlijks internationaal congres met de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen en onderzoeken op het gebied van dermatologie en venereologie.

Door professionals in de gezondheidszorg, organisaties en de industrie van over de hele wereld samen te brengen, wordt er op het hoogste niveau relevante kennisoverdracht gerealiseerd.

Aan dit groots opgezette congres hebben ruim 15.000 zorg-professionals deelgenomen waaronder meer dan 600 sprekers uit meer dan 50 verschillende landen.

 

EADV Highlights en Take-Home-Messages      Met een serie verslagen delen de 15 verpleegkundig specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen de opgedane kennis en Take-Home-Messages die betrekking hebben op de behandeling van atopische dermatitis.