Vroegtijdige behandeling van CE van invloed op ziekteverloop bij jonge kinderen

door | okt 2023 | EADV

Uit angst voor de mogelijke bijwerkingen in het jonge leven van het kind lijkt het eczeem soms nog onderbehandeld te worden. Door vroegtijdig adequaat behandelen kan de ernst en impact van het eczeem worden beïnvloed en de atopische mars mogelijk worden voorkomen.

 

Multidimensionale ziektelast

Kinderen met constitutioneel eczeem (CE) ervaren een multidimensionale ziektelast o.a. door jeuk, slaapproblemen, zichtbaarheid van de huidaandoening, pesten en schoolverzuim. CE is een chronische huidaandoening en kan gevolgen op de lange termijn hebben.

Vroegtijdige behandeling kan mogelijk helpen het ziekteverloop te wijzingen. Er zijn al systemische behandelopties voor kinderen vanaf 6 maanden die kunnen zorgen voor een verbeterde ziekte controle en deze lijken veilig.  Er wordt gedacht dat het zinvol is om het eczeem eerder in het vroege leven van de patiënt te behandelen om de atopische mars te voorkomen. Uit angst voor de mogelijke bijwerkingen in het jonge leven van het kind lijkt het eczeem soms nog onderbehandeld te worden.

Take-Home-Message: wees niet te voorzichtig met het adequaat vroegtijdig behandelen van het eczeem op jonge leeftijd, verwijs zo nodig door naar de volgende lijn. Er wordt namelijk gedacht dat door het vroegtijdig adequaat behandelen van het CE de ernst en impact van het eczeem kan worden beïnvloed en de atopische mars mogelijk kan worden voorkomen.

Een groep van 15 verpleegkundig specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen heeft samen met DermaCura het EADV-congres bezocht. Het EADV-congres (European Academy of Dermatology and Venereology) is een jaarlijks internationaal congres met de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen en onderzoeken op het gebied van dermatologie en venereologie.

Door professionals in de gezondheidszorg, organisaties en de industrie van over de hele wereld samen te brengen, wordt er op het hoogste niveau relevante kennisoverdracht gerealiseerd.

Aan dit groots opgezette congres hebben ruim 15.000 zorg-professionals deelgenomen waaronder meer dan 600 sprekers uit meer dan 50 verschillende landen.

 

EADV Highlights en Take-Home-Messages        Een groep van 15 verpleegkundig specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen heeft samen met DermaCura het EADV-congres bezocht. Met een serie nieuwsbrieven delen zij de opgedane kennis en take-home messages die betrekking hebben op de behandeling van atopische dermatitis.