Heeft teledermatologie de toekomst?

door | okt 2023 | EADV

Door de lange wachttijden bij de dermatoloog (gemiddeld 35 dagen) en bij kinderdermatoloog (gemiddeld 100 dagen) ontstaan diverse problemen. Slechte resultaten van een behandeling, verergerde situaties, no shows, hogere zorgkosten, meer ontevredenheid. Daarom wordt op zoek gegaan naar een andere manier van zorgverlening zoals teledermatologie.

 

Teledermatologie

Binnen de teledermatologie is een keuze gemaakt wat wel of niet geschikt is om op deze manier te behandelen. Inflammatoire dermatosen, waaronder atopisch dermatitis, zouden geschikt zijn om mede met behulp van teledermatologie behandeld te worden.

(* = Diagnostisch overeenkomend met life consult)

 

Effectiviteit wat behandeling en triage betreft, wordt onderschreven, doordat in 70-89% de juiste diagnose werd gesteld en in 74% van de gevallen dezelfde behandeling werd voorgeschreven. Lastig blijft, dat de te verlenen zorg afhankelijk is van de kwaliteit van de foto’s en de ervaring van de fotograaf. Een teleconsult kan een bezoek aan de arts vervangen én kost minder tijd ten opzichte van een life consult, waardoor er meer kinderen behandeld kunnen worden.

Deze manier van zorgverlening wordt door zorgvragers en kinderartsen hoog gewaardeerd door de snelle beantwoording van de hulpvraag (88,3% in de 1e dag). Ook blijkt bij een face-to-face follow up minder sprake te zijn van no-show.

Bij de International Society of Teledermatology wordt gewerkt aan een app die de fotograaf coacht hoe een te onderzoeken gebied op de foto te zetten.

Deze manier van behandelen krijgt in de toekomst steeds meer een plaats in de huidige zorgverlening en hopelijk komen er duidelijke richtlijnen waar een goede foto aan moet voldoen om hier een goede diagnose en behandeling voor uit te schrijven.

 

 

Een groep van 15 verpleegkundig specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen heeft samen met DermaCura het EADV-congres bezocht. Het EADV-congres (European Academy of Dermatology and Venereology) is een jaarlijks internationaal congres met de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen en onderzoeken op het gebied van dermatologie en venereologie.

Door professionals in de gezondheidszorg, organisaties en de industrie van over de hele wereld samen te brengen, wordt er op het hoogste niveau relevante kennisoverdracht gerealiseerd.

Aan dit groots opgezette congres hebben ruim 15.000 zorg-professionals deelgenomen waaronder meer dan 600 sprekers uit meer dan 50 verschillende landen.

 

EADV Highlights en Take-Home-Messages      Met een serie verslagen delen de 15 verpleegkundig specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen de opgedane kennis en Take-Home-Messages die betrekking hebben op de behandeling van atopische dermatitis.