Atopische dermatitis en Virtual Reality-bril

door | okt 2023 | EADV

Afleiding met behulp van een Virtual Reality-bril kan overwogen worden als alle basiselementen onvoldoende werken bij de behandeling van atopische dermatitis. Het uitgangspunt is om kinderen optimaal af te leiden met behulp van audio en VR. Dit bevordert concentratie en focus en reduceert daardoor stress en jeuk, waardoor corticosteroïden of emolliens maximaal geabsorbeerd kunnen worden.

 

Eczeem en jeuk bij kinderen en een Engelse pilot

Eczeem of Atopische Dermatitis (AD) is een chronische, inflammatoire huidaandoening die aanzienlijke invloed heeft op de kwaliteit van leven van een patiënt. Patiënten met matige tot ernstige AD melden slaapstoornissen als een van de meest belastende gevolgen van de ziekte, waarbij jeuk een sleutelfactor is die de slaap verstoort. Bij kinderen kan dit ook gevolgen hebben voor hun schoolprestaties.

Verschillende studies hebben de relatie tussen jeuk en de ernst van AD onderzocht, hierbij werd gekeken naar kenmerken van de huidletsels, de omvang van de ziekte en de kwaliteit van leven (QoL). Hieruit is gebleken dat het waargenomen effect van jeuk op de algehele gezondheid van de individuele patiënt mogelijk wordt onderschat door artsen.

Jeuk bij eczeem ontstaat door ontsteking en irritatie van de huid. De huidbarrière is verstoord, waardoor de huid gevoeliger is voor prikkels zoals allergenen, droogte en irriterende stoffen. Dit leidt vervolgens tot een reactie van het immuunsysteem en afgifte van stoffen die jeuk veroorzaken, zoals histamine. De ontstekingsreactie en jeuk gaan vaak hand in hand bij eczeem.

De therapie bij kinderen met mild tot matig eczeem bestaat uit het geven van basisadviezen, zoals het gebruik van emolliens, het dragen van speciale verbandkleding en het vermijden van allergenen indien relevant. Indien geïndiceerd, kan overgegaan worden tot gebruik van corticosteroïdzalven. In de praktijk blijkt het lastig voor kinderen en hun ouders om deze basisadviezen na te leven: onwetendheid, tijd (meerdere keren per dag zalven), pas starten met emolliens wanneer opvlamming eczeem optreedt, wisselende adviezen van verschillende professionals, angst voor gebruik corticosteroïden etc.

Dr. PhD Heidi Singleton uit de UK geeft aan dat afleiding geadviseerd kan worden als alle basiselementen niet werken. Computergames bijvoorbeeld kunnen worden aangeboden als afleiding zodat corticosteroïden of emolliens geabsorbeerd kunnen worden door de huid.

Men heeft daarom 3 Virtual Reality (VR) werelden ontwikkeld (waaronder snowy world en nature wonderland) waarin kinderen games kunnen kiezen. Het uitgangspunt is kinderen optimaal af te leiden en kinderen met behulp van audio en VR door de gekozen werelden te loodsen. Dit bevordert concentratie en focus en reduceert daardoor stress en jeuk, waardoor corticosteroïden of emolliens maximaal geabsorbeerd kunnen worden.

Alle kinderen die deelnamen aan de pilot gaven aan dat ze tijdens en na de games, minder last hadden van hun huid en niet hadden gekrabd tijdens de games, meer dan de helft van de kinderen gaf aan ook nog daarna minder te krabben.

De VR-bril veroorzaakte bij sommige kinderen irritatie en druk op het gezicht. Hiervoor werd vervolgens een eczeem-iglo ontwikkeld. De iglo is een kap met een geïntegreerde IPad, waar de kinderen onder liggen om de games te kunnen spelen. De VR-bril blijft dan achterwege en de irritatie op het gezicht is niet meer relevant.

De conclusie van deze pilot is dat afleiding d.m.v. VR-games voor kinderen met eczeem een positieve impact heeft op hun kwaliteit van leven, het reduceert krabben en geeft verbetering van hun huidklachten.

Een groep van 15 verpleegkundig specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen heeft samen met DermaCura het EADV-congres bezocht. Het EADV-congres (European Academy of Dermatology and Venereology) is een jaarlijks internationaal congres met de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen en onderzoeken op het gebied van dermatologie en venereologie.

Door professionals in de gezondheidszorg, organisaties en de industrie van over de hele wereld samen te brengen, wordt er op het hoogste niveau relevante kennisoverdracht gerealiseerd.

Aan dit groots opgezette congres hebben ruim 15.000 zorg-professionals deelgenomen waaronder meer dan 600 sprekers uit meer dan 50 verschillende landen.

 

EADV Highlights en Take-Home-Messages      Met een serie verslagen delen de 15 verpleegkundig specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen de opgedane kennis en Take-Home-Messages die betrekking hebben op de behandeling van atopische dermatitis.