Antibacterial Clothing Study – ABC-studie.

Standpunt Zorginstituut

Publicatie ABC studie

Verzekeraars Dermacura 2023

terug naar homepagina dermacura

DermaCura krabverband blijft volledig vergoed vanuit de basisverzekering

 

Het Zorginstituut Nederland heeft geconcludeerd dat de vergoeding van verbandpakken zonder antibacteriële toevoegingen, zoals DermaCura krabverband, van kracht blijft. Voor alle mensen met constitutioneel eczeem die deze verbandpakken gebruiken, betekent dit dat de vergoeding van onze verbandpakken nu niet meer ter discussie kan worden gesteld.

Deze conclusie is gebaseerd op de resultaten van de Antibacterial Clothing Study – ABC-studie.

 

De ABC-studie is de enige studie van voldoende methodologische kwaliteit en duur om de effectiviteit van antibacteriële verbandpakken ten opzichte van verbandpakken zonder antibacteriële toevoegingen aan te tonen bij patiënten met matig tot ernstig constitutioneel eczeem.

 

Resultaten ABC-studie

Gedurende de onderzoeksperiode van 12 maanden bleken antibacteriële verbandpakken geen meerwaarde te hebben voor mensen met matig tot ernstig CE ten opzichte van verbandpakken zonder antibacteriële eigenschappen. In de onderzochte behandelgroepen verbeterde met name in de eerste vier weken de ernst van het CE op vergelijkbare wijze.  Kort gezegd luiden de conclusies van deze ABC-studie:

 

  • Verbandpakken zijn effectief bij de behandeling van matig tot ernstig eczeem;
  • Er is geen verschil in effectiviteit tussen antibacteriële verbandpakken en gewone verbandpakken

 

Vergoeding verbandpakken

Antibacteriële verbandpakken worden op basis van de ABC-studie niet toegelaten tot de verzekerde zorg. De vergoedingsstatus van DermaCura krabverband blijft echter ongewijzigd en daardoor onderdeel uitmaken van de basisverzekering. Op recept worden deze verbandpakken volledig vergoed door alle zorgverzekeraars.

Op de website van het Zorginstituut kunt u het volledige standpunt over verbandpakken bij constitutioneel eczeem terug vinden.