DermaCura draagt bij aan onderzoek

 

Dit onderzoek heeft de rol van antibacteriële kleding onderzocht voor de behandeling van constitutioneel eczeem.’ De uitkomsten van het onderzoek gaan te zijner tijd naar het Zorginstituut en de minister van Volksgezondheid.

ABC-studie

Onderzoekers van het Erasmus MC verzamelen door middel van de ‘Anti Bacterial Clothing studie’ gegevens over de toegevoegde werking van antibacteriële verbandkleding en kosten in de zorg. Arts-onderzoeker Ragamin: ‘Deelnemers dragen een jaar lang ’s nachts verbandkleding, sommige met en sommige zonder een antibacteriële laag (zilver of chitosan). De deelnemer komt vijf keer naar een ziekenhuis en vult daarnaast thuis vragenlijsten in. Zo krijgen we zicht op heel veel zaken: welke bacteriën leven op de huid, hoeveel hormoonzalf wordt gebruikt, hoeveel jeuk heb je, hoe goed slaap je…’

 

Bij welke ziekenhuizen loopt dit onderzoek?

 • Rotterdam
  Erasmus MC, Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis & Kinderhaven
 • Groningen
  UMC Groningen
 • Utrecht
  UMC Utrecht-Wilhelmina Kinderziekenhuis
 • Nieuwegein
  Sint Antonius Ziekenhuis
 • Amsterdam
  Amsterdam UMC
Meer informatie over het onderzoek

Antibacteriële verbandkleding

Antibacteriële verbandkleding wordt sinds 2015 niet meer vergoed uit de basisverzekering voor mensen met constitutioneel eczeem. Dit tot grote teleurstelling, frustratie en zorg van veel patiënten en dermatologen. Zij denken dat mensen met matig tot ernstig eczeem baat hebben bij deze kleding, omdat er een relatie bestaat tussen bepaalde bacteriën op de huid en de ernst van het eczeem. Een groot onderzoek in vijf Nederlandse ziekenhuizen, de zogenoemde ABC-studie, heeft als doel de meerwaarde van antibacteriële verbandkleding aan te tonen.

Verbandkleding wordt al decennialang gebruikt als onderdeel van de behandeling bij eczeem. Verbandkleding dekt zalf af, beschermt de huid tegen verdere beschadiging door krabben en zorgt voor een betere vocht- en warmteregulatie. Verbandkleding kan worden gedragen onder de gewone kleding en/of gebruikt worden als vervanging voor een pyjama.

Verbandkleding met antibacteriële eigenschappen

Ongeveer twintig jaar geleden is er ook verbandkleding op de markt gekomen met antibacteriële eigenschappen. In Nederland wordt daarbij met name gebruik gemaakt van zilver en chitosan. Deze stoffen hebben als doel de hoeveelheid van de bacterie Staphylococcus aureus (SA) terug te dringen. ‘Uit onderzoek weten we namelijk dat bij patiënten met eczeem deze bacterie vaker op de huid leeft’, vertelt Aviël Ragamin (27), arts-onderzoeker aan het Rotterdamse Erasmus MC. ‘En we weten al dat er een relatie bestaat tussen de hoeveelheid bacteriën en de ernst van het eczeem.’

Van wel vergoed naar niet vergoed

Vijf jaar geleden lieten zorgverzekeraars, die de kosten voor de vergoeding van verbandmiddelen zagen stijgen, door Zorginstituut Nederland onderzoek doen naar de meerwaarde van antibacteriële verbandkleding. Het Zorginstituut oordeelde dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat de antibacteriële versie beter werkzaam is dan gewone verbandkleding voor mensen met eczeem. Sindsdien wordt antibacteriële verbandkleding niet langer vergoed uit de basisverzekering voor mensen met constitutioneel eczeem.

Wel vergoed bij deelname aan onderzoek

Intensief overleg tussen allerlei betrokken partijen volgde: de beroepsvereniging van dermatologen NVDV, het Zorginstituut, het ministerie van VWS, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie ZonMw, fabrikanten van verbandpakken (Binamed en Dermacura), de leverancier van de verbandpakken (DeclaCare) en de VMCE. Dit heeft tot het volgende geleid: op dit moment wordt een aantal antibacteriële verbandmiddelen vergoed aan kinderen en volwassenen met matig tot ernstig constitutioneel eczeem die deelnemen aan een onderzoek naar deze verbandkleding: de ABC-studie. De uitkomsten van dit onderzoek bepalen hoe de toekomst eruit gaat zien met betrekking tot de vergoeding van antibacteriële verbandkleding.