Dauwworm

Dauwworm is een eczeemsoort die veel voorkomt bij baby’s en sterk lijkt op constitutioneel of atopisch eczeem. Een specifiek kenmerk van dauwworm is vochtige en ringvormige huiduitslag, daar is het woord dauwworm dan ook van afgeleid. Dauw geeft aan dat de huiduitslag vochtig is, worm betekent dat de uitslag ringvormig is. De klachten beginnen vaak al op hele jonge leeftijd, zo’n 1-4 maanden na de geboorte. Dauwworm is voor baby’s, maar ook voor de ouders, heel vervelend. Baby’s met dauwworm zijn vaak onrustig , huilen veel en slapen slecht.

Dauwworm is niet besmettelijk! Het kan dus niet door lichamelijk contact van de ene mens overgaan op de andere. Ook heeft deze vorm van eczeem niets te maken met een slechte huidverzorging. Of een kind dauwworm krijgt, wordt bepaald door een erfelijke aanleg, die al bij de geboorte aanwezig is. Deze erfelijke constitutie of atopie speelt ook een rol bij het ontstaan van bijvoorbeeld astma, astmatische bronchitis en hooikoorts. Deze aandoeningen komen nogal eens samen of afwisselend voor met dauwworm. Meer dan de helft van de kinderen heeft rond het derde levensjaar geen dauwwormklachten meer. De aanleg om allergisch te reageren blijft echter bestaan.

Behandeling van dauwworm

De behandeling van dauwworm is erop gericht de huiduitslag en de jeuk zoveel mogelijk te onderdrukken. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, zoals de behandeling met crèmes en zalven waarin corticosteroïden of teer verwerkt zijn. Deze geneesmiddelen remmen de ontsteking en jeukklachten af. Voor het juiste gebruik van deze geneesmiddelen zijn er smeerschema’s ontwikkeld die door de arts of verpleegkundige uitgelegd worden. De huid moet daarnaast soepel en vet gehouden worden door te smeren met crèmes en zalven waarin geen geneeskundig werkzame stoffen inzitten. Deze producten noemt men indifferente zalven of crèmes.

Om de jeuk en ontsteking te verminderen kunnen er, in overleg met een arts, geneesmiddelen ingenomen worden die de klachten onderdrukken. Bijkomend effect is dat sommige geneesmiddelen weleens slaperigheid kunnen veroorzaken. Voor een goede nachtrust kan het daarom handig zijn om ze voor het slapen in te laten nemen. Het gebruik van een geneesmiddel kan uiteraard alleen op advies en recept van een arts.

Als er aanwijzingen zijn dat voeding de klachten verergert, is het soms zinvol om een dieet te volgen. Overleg voor het opstellen van een dieet altijd met een arts of diëtiste. De huid bij een baby met dauwworm is door veelvuldig krabben vatbaar voor infecties. Als er sprake is van een infectie op de huid is behandeling met antibiotica soms nodig. Dit kan zowel lokaal met zalf of crème of in de vorm van tabletten toegediend worden.

DermaCura eczeemverband

Naast de behandeling met crèmes en zalven en het behoedzaam omgaan met de huid geeft DermaCura eczeemverband extra verlichting van klachten. Door de zachte stof en de bacterieremmende eigenschap is DermaCura eczeemverband uniek en van toegevoegde waarde voor eczeempatiënten. DermaCura is voor baby’s verkrijgbaar als luierpak, rompertje, slobbroek en masker. In deze vorm sluit het verband als onderkleding direct aan op de huid en zorgt zo voor een optimale werking.

 

Eczeemverband bestellen

Dauwworm is een eczeemsoort die veel voorkomt bij baby’s