Constitutioneel of atopisch eczeem

Constitutioneel eczeem of atopisch eczeem wordt ook atopische dermatitis of neurodermitis genoemd. Verschillende namen voor dezelfde aandoening. Deze chronische vorm van eczeem komt van alle soorten eczeem het meest voor. Iemand die last heeft van constitutioneel of atopisch eczeem heeft een erfelijke aanleg om allergische klachten te ontwikkelen. Meestal is er dan ook, naast de eczeemklachten, sprake van hooikoorts en astma. Als één van beide ouders eczeem en/of allergieklachten heeft, is de kans groot dat de kinderen deze klachten ook ontwikkelen.

Hoewel atopisch eczeem op alle leeftijden kan voorkomen, zijn het vooral baby’s en jonge kinderen die hier behoorlijk last van kunnen hebben. De klachten uiten zich vooral door een droge huid, roodheid, schilfering van de huid, krabeffecten en veel jeuk. Daarnaast kunnen er ook kleine bultjes en blaasjes ontstaan die vocht afscheiden. Bij eczeem wat langere tijd bestaat, treedt plaatselijk verruwing en verdikking van de huid op. Hoewel constitutioneel of atopisch eczeem een chronische vorm van eczeem is en op meestal op jonge leeftijd ontstaat, bestaat er toch een grote kans dat het op latere leeftijd vanzelf verdwijnt.

Behandeling constitutioneel of atopisch eczeem

Vooropgesteld dient te worden dat constitutioneel of atopisch eczeem een huidziekte is, waarbij vele factoren een rol spelen. Er kunnen spontane verbeteringen en verergeringen optreden. Het is niet mogelijk atopisch eczeem met geneesmiddelen te genezen. De behandeling is gericht op het onderdrukken van de verschijnselen, waardoor de klachten afnemen.

In verband met de droge huid is het bij atopisch eczeem van groot belang dat het vochtgehalte van de hoornlaag wordt verbeterd door het aanbrengen van vette zalf of crème. Minimaal twee maal per dag moet het gehele lichaam of in ieder geval de plaatsen waar het eczeem zit, worden ingesmeerd. Het eczeem wordt meestal ook behandeld met een corticosteroïd bevattende zalf of crème. Daarbij moet men zoveel als mogelijk proberen te voorkomen dat de huid geïrriteerd wordt door prikkels van buitenaf. Liever niet te heet en te lang douchen of baden, dit droogt de huid verder uit waardoor eczeemklachten verergeren. Ook stress, warmte, krabben, bacteriën, allergenen en ruwe kleding zijn prikkels die het eczeem kunnen verergeren.

DermaCura eczeemverband

In combinatie met de behandeling met crèmes en zalven geeft DermaCura eczeemverband extra verlichting van eczeem klachten. Ten eerste garandeert de zachtheid van de stof een hoog draagcomfort. De stof is zachter dan zacht, absorbeert beter dan katoen en voelt heerlijk aan op de eczeem gevoelige huid. Ten tweede heeft het verband een bacterieremmende eigenschap tegen stafylokokken bacteriën. DermaCura eczeemverband remt de groei van dit type bacteriën af waardoor eczeemklachten kunnen verminderen. Door o.a. verminderde jeuk is er minder behoefte om te krabben en verbetert de nachtrust. DermaCura eczeemverband is daardoor van toegevoegde waarde bij de behandeling van eczeem.

In verband met de droge huid is het bij atopisch eczeem van groot belang dat het vochtgehalte van de hoornlaag wordt verbeterd door het aanbrengen van vette zalf of crème.